Gezonde en smeuïge chocoladecake met banaan

Laatst vroeg ik op Instagram of er behoefte is aan goede basis-recepten. Daar werd enthousiast op gereageerd en het verbaasde mij dat veel mensen ook aangaven dat het recept niet persé gezond of verantwoord hoeft te zijn. Ik heb stilletjes de aanname gedaan dat ik zoveel volgers had, omdat ik lekkere én verantwoorde recepten deelde. Ik ben nu dus hard aan het overwegen om een mengeling te delen tussen gezond en niet-zo-gezond.

Toch krijgt mijn hoofd nog een soort error als ik denk aan het delen van recepten met suiker, roomboter, volle melk en slagroom. Dat komt doordat ik zelf een haat-liefde verhouding heb met suikerrijke-snacks. Ik ben ooit namelijk een stuk zwaarder geweest dan dat ik nu ben. En ik vind het juist heel leuk om andere te kunnen inspireren om ook een betere versie van zichzelf te worden. Dus ik blijf nu nog lekker recepten delen met calorie-arme ingrediënten en fijne macro’s!

Wel vind ik het heel leuk om op zoek te gaan naar goede basis recepten. En een van mijn favoriete basis-recepten is deze chocoladecake. Ik heb inmiddels heel veel recepten van chocoladecakes gebakken. Sommige zijn heel compact, sommige luchtig. De ene is heel smaakvol, de ander minder. De ene is heel plakkerig en de andere juist weer heel droog. Maar het recept van deze chocoladecake is perfect! Smeuïg, zacht in de mond en rijk van smaak. Een recept die ik graag aanbeveel en die ook nog eens heel makkelijk te maken is. En zeg nou zelf.. Is dit geen plaatje? Het oog wil tenslotte ook wat!

Ingrediënten voor de chocoladecake:

  • 175 gram tarwe bloem
  • 200 gram banaan
  • 200 ml sojadrink choco van Alpro
  • 2 eieren
  • 20 gram cacaopoeder
  • 5 gram baksoda
  • 50 gram Kristal Sweet van Steviala

Ingrediënten voor de topping:

  • 8 gram cacaonibs
  • 60 gram pure chocolade
  • Optioneel: rood fruit

Verwarm de oven voor op 170 graden en bekleed een cakevorm met bakpapier. Mix de banaan in een keukenmachine tot een glad mengsel. Voeg vervolgens de rest van de ingrediënten voor de cake toe, en mix net zo lang tot er een egaal beslag ontstaat. Giet het beslag in de cakevorm en plaats hem in het midden van de oven. Bak de chocolade-cake in 40 minuten af en laat hem hierna minimaal 30 minuten afkoelen.

Voor de topping smelt je de chocolade au bain-marie. Garneer het afgekoelde bananenbrood met de gesmolten chocolade en top af met cacaonibs. Zet de cake vervolgens een nacht in de koelkast, zodat de chocolade hard kan worden. Hierdoor krijgt de cake een lekkere bite, wat perfect combineert met de smeuïge binnenkant!

Voor een extra feestelijke look, kun je rood fruit toevoegen. Dit ziet er leuk uit en smaakt er ook nog eens heel erg goed bij!

Veel bakplezier!

Liefs,
Yara

Een plak gezonde en smeuïge chocoladecake met banaan (1/8) bevat:

191 kcal
27 khd
6 vet
6 eiwit

Heb je het recept gemaakt? Let me know, vind ik leuk! Laat hieronder een berichtje achter of deel jouw foto op Instagram en tag @homeofafoodie. Enjoy!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.