Vegan en lactosevrije zoete aardappel brownies

Ik werd laatst gevraagd wat mijn favoriete recept is. Ik moest hier goed over nadenken. Want wat is eigenlijk mijn favoriet. Ik liep een paar dagen met deze vraag rond en ik moest flink graven. Ik sta namelijk sinds 2015 elk weekend in de keuken, en ik heb zo enorm veel lekekre en gezonde recepten uitgewerkt. Dus ik heb flink veel keuze!

Na een aantal dagen wist ik het. De zoete aardappelbrownie is mijn all-time-favorite. Een recept wat al jaren regelmatig in mijn oven staat, en waar ik inmiddels veel varianten op heb bedacht. Een zoete aardappelbrownie met banaan, een met pompoen, een zoete-aardappelblondie, en ik varieer regelmatig ook met de topping.

Het recept hieronder is een ultieme combinatie tussen smaakvol, chewy en verantwoord. Ik kijk dan ook altidj erg uit naar mijn snack-moment op een dag, als ik weet dat deze topper op mij staat te wachten. Ben jij ook overtuigd? Het recept vind je hieronder. En geloof mij: dit wil je!!

Ingrediënten voor de gezonde zoete aardappel brownies:

 • 750 gram geschilde zoete aardappels (±2 stuks)
 • 220 gram dadels
 • 120 gram speltmeel
 • 8 gram bakpoeder
 • 10 gram vanille aroma
 • Snufje zout
 • 60 gram kokosolie
 • 50 gram cacaopoeder
 • 50 gram ahornsiroop
 • 20 gram hazelnoten

Benodigdheden:

 • Ovenschaal of cakeblik van ongeveer 26×17 cm
 • Keukenmachine of handmixer
 • Bakpapier

Bereidingswijze:

 • Week de dadels minimaal 15 minuten in heet water. Schil de zoete aardappels, snij ze in kleine blokjes en kook ze in 10 minuten zacht. Giet ze af, zet ze apart en laat ze volledig afkoelen.
 • Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een bakvorm met bakpapier.
 • Mix de dadels in een keukenmachine tot er geen grove stukjes meer in zitten.
 • Voeg de zoete aardappels toe en mix door elkaar tot er een egaal mengsel ontstaat.
 • Smelt de kokosolie en voeg dit samen met de rest van de ingrediënten (behalve de hazelnoten) toe aan het mengsel.
 • Mix alles nogmaals goed door elkaar en giet het beslag in de bakvorm.
 • Hak de hazelnoten grof en verdeel ze gelijkmatig over de brownies. Bak de brownies af in 80 minuten.

Veel bakplezier!

Liefs,
Yara

Een stuk gezonde zoete aardappelbrownie (1/24) bevat:

119 calorieën
19 koolhydraten
4 vetten
2 eiwitten

Heb je het recept gemaakt? Let me know, vind ik leuk! Laat hieronder een berichtje achter of deel jouw foto op Instagram en tag @homeofafoodie. Enjoy!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.