Vegan en lactosevrije zoete aardappel brownies

Er wordt mij regelmatig gevraagd wat mijn favoriete recept is. Ik moet hier altijd even goed over nadenken, want wat is eigenlijk mijn favoriet? Ik heb er laatst een paar dagen mee rondgelopen en ik moest flink graven. Ik ben namelijk sinds 2015 elk weekend in de keuken te vinden en ik heb zoveel lekkere recepten uitgewerkt, dat ik eigenlijk te veel keuze heb!

Maar ineens wist ik het! De zoete aardappelbrownie is mijn all-time favoriet. Een recept wat al jarenlang regelmatig uit mijn oven komt en waar ik inmiddels veel varianten op heb bedacht. Een variant met banaan, een met pompoen, een zoete aardappel-blondie, maar ik varieer ook regelmatig met de topping.

Dit recept is een ultieme combinatie tussen smaakvol, chewy én verantwoord. Als ik deze heb gebakken, kijk ik altijd erg uit naar mijn snack-momentje op een dag! Ben jij ook overtuigd? Probeer deze dan snel uit. En geloof me: dat wil je!

Vegan en lactosevrije zoete aardappel brownies

Helaas is er geen specifieke context gegeven over vegan en lactosevrije zoete aardappel brownies in de informatie die aan mij verstrekt is. Echter, gebaseerd op kennis over dergelijke recepten, kan ik een algemene samenvatting geven over wat je zou kunnen verwachten van dit type gerecht.
Vegan en lactosevrije zoete aardappel brownies zijn een gezondere twist op de klassieke brownie, waarbij traditionele ingrediënten zoals boter en eieren vervangen worden door plantaardige alternatieven. Zoete aardappelen fungeren niet alleen als een natuurlijk zoetmiddel maar bieden ook een vochtige, dichte textuur die bijdraagt aan de "fudgy" consistentie die kenmerkend is voor brownies.
Prep Time 15 minutes
Cook Time 25 minutes
Total Time 40 minutes
Course Dessert
Cuisine Dutch
Calories 169 kcal

Equipment

  • 1 oven

Ingredients
  

  • 2 geschilde zoete aardappels à 750 gram
  • 220 gram dadels
  • 120 gram speltmeel
  • 8 gram bakpoeder
  • 10 gram vanille aroma
  • Snufje zout
  • 60 gram kokosolie
  • 50 gram cacaopoeder
  • 50 gram ahornsiroop
  • 20 gram hazelnoten

Instructions
 

  • Week de dadels minimaal 15 minuten in heet water. Schil de zoete aardappels, snijd ze in kleine blokjes en kook ze in 10-15 minuten tot ze zacht zijn. Je kunt testen of ze zacht zijn als je er met een vork makkelijk in kunt prikken. Giet de zoete aardappels af, zet ze apart en laat ze afkoelen.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een bakvorm met bakpapier. Mix de dadels in een keukenmachine tot er geen grove stukjes meer in zitten. Voeg de zoete aardappels toe en mix door elkaar tot er een egaal mengsel ontstaat. Smelt de kokosolie en voeg dit samen met de rest van de ingrediënten (behalve de hazelnoten) toe aan het mengsel. Mix alles nogmaals goed door elkaar en giet het beslag in de bakvorm.
  • Hak de hazelnoten grof en verdeel ze gelijkmatig over de brownies. Bak de brownies af in 75-80 minuten.

Video

Keyword bakpoeder, dadels, speltmeel

Tips voor het maken van Vegan en lactosevrije zoete aardappel brownies

Recept zoete-aardappel-brownies (vegan, gezond & heel lekker)

Kooktips

Zoete aardappel brownies met een veganistische en lactosevrije insteek bieden een voedzaam en allergeenvriendelijk alternatief voor de klassieke chocoladebrownie. Het gebruik van zoete aardappel in het recept zorgt niet alleen voor een natuurlijke zoetheid en vochtige textuur, maar voegt ook waardevolle voedingsstoffen toe, zoals voedingsvezels, vitaminen en mineralen.

Een basisrecept voor vegan en lactosevrije zoete aardappel brownies kan bestaan uit het volgende: puree van gekookte of geroosterde zoete aardappelen als basisingrediënt en bindmiddel in plaats van eieren, plantaardige olie of een vegan boter voor vet, een plantaardige melk (zoals amandel-, soja- of kokosmelk) om het mengsel smeuïg te maken, en een gespecificeerde combinatie van cacaopoeder en chocoladestukjes die veganistisch zijn, oftewel zonder melkbestanddelen.

Voor het meel in deze brownies kan worden gekozen voor een gemengd gebruik van amandelmeel en glutenvrij bakmeel om de textuur licht en luchtig te houden, terwijl tegelijkertijd de brownies vriendelijk zijn voor diegenen met een glutenintolerantie. Suiker kan variëren van kokossuiker tot ahornsiroop of een andere plantaardige zoetstof naar voorkeur. Het is belangrijk om de etiketten van ingrediënten te controleren om zeker te zijn dat ze veganistisch en lactosevrij zijn.

Een mogelijke kooktip is om de zoete aardappelen te roosteren in plaats van te koken, aangezien dit kan bijdragen aan een diepere en rijkere smaak. Het is eveneens raadzaam om te experimenteren met kruiden zoals vanille-extract, kaneel of nootmuskaat die goed samengaan met de zoetheid van de zoete aardappel en een complexer smaakprofiel aan de brownies geven.

Serveersuggesties

Zoete aardappel brownie met walnoten recept | De Notenshop

In het overwegen van een recept voor vegan en lactosevrije zoete aardappel brownies, is het van belang om ingrediënten te gebruiken die beide criteria bevredigen. Zoete aardappelen zijn een uitstekende basis voor deze brownies, omdat ze van nature zoet zijn en een vochtige textuur aan bakwaren geven zonder dat er eieren aan te pas komen, wat overeenkomt met de veganistische vereisten.

Het traditionele brownierecept vraagt om boter en eieren, maar deze kunnen vervangen worden door lactosevrije en plantaardige opties. Voor de boter kan gebruik gemaakt worden van kokosolie of andere plantaardige oliën, en voor de binding kunnen gebroken lijnzaad of chiazaad gemengd met water een eivervanger zijn. In plaats van gewone chocolade, die melkbestanddelen zou kunnen bevatten, kan er gezocht worden naar pure chocolade zonder melk of andere lactosebevattende ingrediënten.

Als zoetstof zal men waarschijnlijk een vervanger voor witte suiker willen zoeken, zoals kokossuiker, ahornsiroop, of agavesiroop, die de brownies een rijke diepte van smaak kunnen geven zonder dierlijke producten te gebruiken.

Tenslotte zal de keuze van bloem bepalen hoe de brownie samenhangt. Voor degenen die glutenvrij eten, kan een mengsel van rijstmeel en amandelmeel een goede vervanger zijn, terwijl traditioneel tarwemeel prima gebruikt kan worden als gluten geen probleem vormen.

Top 5 veelgestelde vragen over Vegan en lactosevrije zoete aardappel brownies

Brownies van zoete aardappel, glutenvrij en vegan - Marike Bol

Zoete aardappel brownies die zowel veganistisch als lactosevrij zijn, bieden een unieke draai aan de traditionele brownie. Ze zijn een uitkomst voor diegenen die zowel dierlijke producten als lactose willen vermijden, of het nu gaat om ethische redenen, gezondheidsredenen of beide. Vaak zijn zoete aardappelen in veganistische bakrecepten gebruikt als een alternatief ingrediënt om een natuurlijke zoetheid en een smeuïge textuur te bieden, zonder de noodzaak van extra boter of eieren.

Aangezien zoete aardappelen rijk zijn aan vezels, vitamines A, C, en B6, en mineralen zoals mangaan en potassium, kunnen ze voedingswaarde toevoegen aan brownies, iets wat traditionele recepten vaak missen. Bovendien kunnen ingrediënten zoals amandelmeel of glutenvrij meel gebruikt worden om ze ook geschikt te maken voor mensen met glutenintolerantie.


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating