Walnoten zijn niet alleen heel lekker, ze zijn ook goed voor onze hersenen. En met die gedachte, ging ik met dit heerlijke ingrediënt aan de bak. Het werd een glutenvrij en vegan walnotentaartje met karamelsaus. Deze taart heeft een stevige bite, maar het zorgt vooral voor een heerlijke smaak-explosie.
Glutenvrij en vegan walnotentaartje met karamelsaus
Glutenvrij en vegan walnotentaartje met karamelsaus
Equipment
- Springvorm van 20 cm
- Bakpapier
- Keukenmachine, garde of handmixer
- Steelpannetje
Ingredients
Ingrediënten voor het taartje:
- 240 gram glutenvrij bakmeel *
- 6 gram baksoda 1 zakje
- 15 gram bakpoeder 1 zakje
- Snuf zout
- 65 gram Kristal Sweet van Steviala of een andere kristal suikervervanger bijvoorbeeld van Canderel, te koop bij de Albert Heijn
- 6 gram citroensap
- 400 ml kokosmelk light
- 200 gram walnoten
- Tip: Als je geen gluten-allergie of intolerantie hebt kun je uiteraard ook normale tarwebloem gebruiken
Ingrediënten voor de karamelsaus:
- 100 gram Kristal Sweet van Steviala of een andere kristal suikervervanger bijvoorbeeld van Canderel, te koop bij de Albert Heijn
- 100 ml kokosmelk light
- 60 gram maple syrup
- Snuf zout
- 10 gram vanille aroma
- 80 gram kokosolie of plantaardige roomboter
Instructions
- Verwarm de oven op 180 graden en bekleed de springvorm met bakpapier.
- Meng vervolgens alle ingrediënten voor het glutenvrije walnotentaartje, behalve de walnoten, tot een samenhangend deeg.
- Verdeel het deeg gelijkmatig in een springvorm en bak hem in 25 minuten af in het midden van de oven.
- Hak vervolgens de walnoten. Haal het taartje uit de oven, en verdeel de gehakte walnoten gelijkmatig over het taartje.
- Bak hem nogmaals 10 minuten op 180 graden.
- Als hij klaar is, laat je hem goed afkoelen terwijl je de karamelsaus bereidt.
- Voor de karamelsaus doe je de suikervervanger, kokosmelk, maple syrup en een snuf zout in een steelpannetje.
- Zet dit op een laag vuur en laat dit 30 minuten pruttelen. Roer regelmatig, zodat de saus niet aanbrandt.
- Doe daarna de vanille aroma en kokosolie of plantaardige boter bij de saus, en laat het nogmaals 5 minuten pruttelen op laag vuur terwijl je regelmatig roert.
- Laat de karamelsaus daarna minimaal 30 minuten afkoelen.
- De karamelsaus bewaar je op een koele en donkere plek. Je kunt hem ongeveer één week bewaren in een afgesloten potje. In de koelkast wordt de saus dikker en er kunnen suikerkristallen ontstaan. Dat is niet erg, verwarm de saus gewoon even in een pannetje en je kunt er weer mee verder.
Brainfood
Walnoten hebben veel verschillende gezonde eigenschappen die onder andere goed zijn voor onze hersenen. Niet alleen wordt de noot “brainfood” genoemd vanwege de geneeskrachtige werking, maar hij draagt ook bij aan een goede nachtrust, gewichtsverlies en verlaging van het cholesterol.
En van pasta tot pannenkoek; met de walnoot kun je echt alle kanten op in de keuken. Ik ga dan ook graag aan de slag met deze fijne smaakmaker. Ik verwerkte ze bijvoorbeeld in mijn ice cream fudge en in mijn MonChou taartje. Allebei echte traktaties!
De walnoot op zijn best
En wil jij de gezondheidsvoordelen van walnoten ook ervaren? Dan is dit glutenvrije, lactosevrije én vegan walnotentaartje top. Dit taartje is de walnoot op zijn best! En om het taartje nóg lekkerder te maken, maakte ik ook een vegan karamelsaus zonder suiker. De suiker verving ik door de Kristal Sweet en Ery Bronze van Steviala, waardoor de saus dezelfde textuur heeft als een ‘normale’ karamelsaus.
Krijg jij ook zo een zin om de keuken in te duiken? Het taartje maken is een kwestie van mixen en in de oven. Dus als je nu naar de supermarkt rent, kunt je heel snel genieten van een lekkere punt bij de koffie!
Veel bakplezier!
Liefs,
Yara