Suikervrije scones met clotted cream

Met het Paasweekend voor de deur, denkt heel Nederland weer aan brunchen. Want hoe kun je Pasen nou beter vieren dan met een brunch met de familie? Afgelopen zondag had ik een foodie brunch met een aantal leuke mede foodies. We maakte allemaal ons favoriete brunch recept, dus ook ik mocht aan de bak! En dat zette mij aan het denken, want: Wanneer is een brunch voor mij geslaagd? Mijn 5 tips deel ik graag met jullie!

Suikervrije scones met clotted cream

Scones met cranberries, clotted cream én fruit compôte.

Suikervrije scones met clotted cream

Suikervrije scones zijn een variant van de traditionele Britse lekkernij die normaal gesproken suiker bevat. Het maken van suikervrije scones houdt in dat men alternatieve zoetstoffen gebruikt, zoals bijvoorbeeld honing, agavesiroop, of kunstmatige zoetmiddelen. Dit is een aanpassing voor diegenen die hun suikerinname willen verminderen of voor mensen met bepaalde gezondheidsvoorwaarden zoals diabetes. Het recept voor suikervrije scones kan ook andere gezondheidsbewuste vervangers bevatten, zoals volkoren meel in plaats van geraffineerde bloem.
Clotted cream is een dikke, rijke room die ontstaat door het langzaam verwarmen van volle melk, waardoor een aparte laag room ontstaat die 'clotted' of geklonterd' wordt genoemd. Het is een essentieel onderdeel van de Britse Cream Tea die traditioneel geserveerd wordt met scones en jam. Voor iemand die een suikervrije variant van scones met clotted cream maakt, kan de clotted cream ongewijzigd blijven, gezien dit product op zichzelf doorgaans geen toegevoegde suikers bevat.
Cook Time 15 minutes
Total Time 15 minutes
Course Dessert
Cuisine Dutch
Servings 3 people
Calories 259 kcal

Equipment

 • Kom of schaal
 • Oven met bakplaat
 • Bakpapier
 • Keukenmachine of handmixer
 • Ronde uitstekers van 4 – 6 cm *

Ingredients
  

Ingrediënten voor 6 scones:

 • 220 gram zelfrijzend bakmeel
 • 40 gram ongezouten roomboter
 • 30 gram Steviala Kristal Sweet
 • Mespunt zout
 • 110 ml kokos melk

Ingrediënten voor de clotted cream:

 • 20 ml kookroom light
 • 70 gram MonChou
Keyword kokos melk, ongezouten roomboter, zelfrijzend bakmeel

Kooktips over Suikervrije scones met clotted cream

Koolhydraatarme scones met clotted cream met Steviala amandelmeel.

Suikervrije scones met clotted cream kunnen een uitkomst bieden voor mensen die hun suikerinname willen beperken of voor degenen die een koolhydraatarm dieet volgen. De sleutel tot het bereiden van een goede suikervrije scone ligt in het vinden van de juiste vervangingen die passen bij de textuur en smaak van traditionele scones.

Scones worden traditioneel gemaakt met ingrediënten zoals bloem, suiker, bakpoeder, boter, eieren, en melk of room. Voor suikervrije scones kan een zoetstof zoals stevia, erythritol, of een mengsel van beide, een goede vervanger zijn voor suiker. Deze zoetstoffen gedragen zich anders dan suiker tijdens het bakken, dus het is belangrijk om te experimenteren met verhoudingen en baktemperaturen om het gewenste resultaat te bereiken. Bovendien moeten de droge ingrediënten goed gemengd worden om een gelijkmatige verdeling van de zoetstof te verzekeren.

Bij het selecteren van bloem kunnen alternatieven zoals amandelmeel of kokosmeel worden overwogen voor een lagere koolhydraatgehalte, maar dit kan ook de textuur en smaak veranderen. Verhoudingen kunnen variëren afhankelijk van de gebruikte vervangende meelsoort, en het kan nodig zijn om bindmiddelen zoals xanthaangom toe te voegen voor de juiste structuur.

Clotted cream is een dikke, rijke room die traditioneel wordt geserveerd met scones. Het heeft van zichzelf geen suiker en hoeft niet vervangen te worden in een suikervrij recept. Het wordt gemaakt door ongepasteuriseerde volle melk langzaam te verwarmen waarna het afkoelt, en de ‘clots’ die dan ontstaan worden geschept en als topping gebruikt.

Serveersuggesties over Suikervrije scones met clotted cream

Engelse scones met grapefruit en clotted cream

The concept of sugar-free scones with clotted cream accommodates the dietary preferences or needs of individuals looking to reduce their sugar intake, which could be due to health reasons such as diabetes, or lifestyle choices aiming for lower sugar consumption.

Scones are traditionally British baked goods often enjoyed as a part of ‘cream tea’, commonly served with clotted cream and jam. A typical scone recipe includes flour, raising agents, butter, sugar, and milk or buttermilk. In a sugar-free variant, one would substitute the sugar component with an alternative sweetener that offers the desired sweetness without the actual sugar content. There are various sugar substitutes available, including natural options like stevia or monk fruit, and artificial sweeteners like sucralose or aspartame. The choice of sweetener could influence the taste and texture, which has to be considered in recipe development.

When making sugar-free scones, it is also crucial to consider the interactions between the chosen sweetener and other ingredients, as well as the impact on the baking process. For instance, some sugar substitutes do not caramelize or may have a different moisture content compared to sugar, which could result in textural differences in the final product.

Clotted cream, on the other hand, is a thick, rich cream with a high fat content. It is made by indirectly heating full-cream cow’s milk and then cooling it, a process which causes the cream to separate and ‘clot’. Clotted cream itself is typically not sweetened, and its sugar content is naturally occurring lactose from the milk.

A suggestion for a complete serving of sugar-free scones with clotted cream could be to offer a selection of unsweetened, fresh berries to accompany the dish, which would add natural sweetness and a vibrant freshness to balance the richness of the clotted cream. Additionally, providing a sugar-free jam or fruit spread could complement the experience while adhering to the sugar-free theme.

Top 5 veelgestelde vragen over Suikervrije scones met clotted cream

Englische Cream Scones Auf Downton Abbey – KRAUTJUNKER, 42% OFF

 • Welke zoetstof wordt gebruikt in plaats van suiker? Een veelgestelde vraag over suikervrije scones is welk soort zoetstof wordt gebruikt om de scones toch een zoete smaak te geven zonder suiker toe te voegen. Mogelijke zoetstoffen zijn natuurlijke opties zoals stevia, erythritol, of xylitol, maar ook kunstmatige zoetstoffen zoals sucralose. Het is van belang om de impact van deze zoetstoffen op de algehele smaak, textuur, en voedingswaarde te overwegen.
 • Blijft de textuur van de scones hetzelfde met een suikervervanger? De textuur van scones is essentieel en kan beïnvloed worden door het verwijderen van suiker. Suiker draagt niet alleen bij aan de smaak, maar is ook van invloed op de vochtigheid en de rijzing van het gebak. Suikervervangers kunnen andere eigenschappen hebben, wat kan leiden tot verschillen in de eindtextuur van de scones.
 • Hoe maak je clotted cream suikervrij? Normaliter bevat clotted cream geen suiker, maar in sommige recepten of commerciële varianten kan suiker toegevoegd worden voor smaak. Het is van belang om te weten dat traditionele clotted cream van nature mild en romig is, en geen zoetstof vereist om te kunnen genieten van de volle, rijke smaak in combinatie met suikervrije scones.
 • Wat zijn de voedingswaarden van suikervrije scones vergeleken met traditionele scones? Een andere veelgestelde vraag betreft de voedingswaarde van suikervrije scones in vergelijking met traditionele scones met suiker. Het weglaten van suiker zal de hoeveelheid koolhydraten en calorieën verminderen, maar het is belangrijk om te onthouden dat andere ingrediënten, zoals boter en bloem, nog steeds calorieën en vetten kunnen bevatten. De specifieke zoetstof kan ook de voedingswaarden beïnvloeden.
 • Zijn de benodigdheden voor suikervrije scones gemakkelijk verkrijgbaar? Mensen kunnen zich afvragen of de ingrediënten voor suikervrije scones breed beschikbaar zijn. Terwijl traditionele ingrediënten zoals bloem en boter universeel verkrijgbaar zijn, moeten sommige zoetstoffen mogelijk gezocht worden in gespecialiseerde winkels of online. Het kan handig zijn om te weten welke winkels deze gespecialiseerde producten aanbieden.

Veel bakplezier!

Liefs,
Yara

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating
Scroll to Top